Mrkváč

3. listopadu 2017 v 16:27 | Meh |  Recepty
Přináším vám recept na mrkvový dort, který je velmi podobný tomu, co se prodává v kavárnách Starbucks. Mám ho od jedné kamarádky a u nás doma sklidil veliký úspěch. dělala jsem jeho polo-zdravou verzi, určitě to znáte :)


Ingredience na korpus:
4 vejce
2 hrnky třtinového cukru (rozhodně doporučuji ubrat, dávala jsem 1 hrnek a i tak příště určitě ještě uberu)
2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem půl hrnku polohrubé a hrnek a půl špaldové)
2 rovné lžičky jedlé sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice (tady se nebojte dát více, pokud máte skořici rádi)
1 a 1/4 hrnku oleje (určitě se dá dát i kokosový)
3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (cca 750 g, já měla jednu obrovskou mrkev a dvě menší)
1 hrnek jakýchkoli ořechů (já dávala vlašské, protože jich máme hodně)
hrozinky (lze vynechat, když nemáte rádi; já je nedávala, protože je nejí přítel)

Ingredience na krém:
500g Lučiny nebo tvarohu nebo neslazené šlehačky (já použila lučinu a byla to dobrá volba, lze ale určitě použít i gervais)
2 hrnky cukru moučka (určitě doporučuji ubrat, dala jsem jen jeden a i tak je to sladké jako cumel, myslím že tam vůbec nemusí být)
1 citron (přesněji jeho šťáva)
2 lžíce změklého másla (je to kvůli tomu, aby "poleva" nepopraskala, ale můžete i vynechat)
1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence či vanilkový lusk)

Zapneme troubu na 175 °C, aby se stihla předehřát.
Nastrouháme si mrkev a oříšky s hrozinkami rozsekáme na kousíčky. To můžeme smíchat dohormady.
V míse utřeme celá vejce s cukrem a pomalu k tomu přiléváme olej. V jiné míse smícháme sypké ingredience (tj. sodu, prášek do pečiva, mouku, sůl a skořici) a pomalu je přidáme do mísy s mokrými ingrediencemi.
Do vzniklého těsta přidáme mrkvovo-ořechovou směs a pořádně promícháme. Těsto je takové husté, určitě není tekoucí.
Nakonec si vymažeme dortovou formu, vysypeme hrubou moukou a těsto nalijeme.
V troubě pečeme minimálně hodinu, je ale nutné zkoušet špejlí, každá trouba peče jinak.

Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout ve formě. Mezitím, co korpus chladne si připravíme "polevu".
Do mísy dáme lučinu, cukr, šťávu z citronu, vanilkový cukr a máslo. Smícháme šlehačem či mixérem až dokud se ingredience nespojí.

Vychladlý korpus rozřízneme napůl a potřeme dvěma třetinami krému. Celý dort dopotřeme zbytkem krému. Můžeme ho ozdobit libovolným způsobem, já nasekala na jemno zbytek 80% čokolády Ecuador malina a dort tím posypala.

Dovnitř dortu můžeme dát i sezóní ovoce, které můžeme použít i na jeho ozdobení. Fantazii se meze nekladou! Je dobré, že recept můžete použít i jentak na buchtu na plech, doba pečení se zkrátí asi na půl hodinky, zase je nutné zkoušet.

Dobrou chuť :)

Meh
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 иαиα. иαиα. | 3. listopadu 2017 v 19:06 | Reagovat

Když se to umí udělat, tak je to pecka, ale popravdě jsem jedla snad jedno jediné těsto s mrkví, které bylo dobré, zbytek byl prostě divný až nechutný.

2 gothickgirl gothickgirl | 3. listopadu 2017 v 19:46 | Reagovat

Bože! To musím zkusit :D právě plánuju pečení,na víkend i na Vánoce :D a chci udělat i zdravější dobroty, takže tohle je úplně super :D Mrkev mám ráda, takže snad se mi potom povede :D

3 Barys Barys | Web | 3. listopadu 2017 v 22:58 | Reagovat

Děda slaví příští týden, tak oba dorty jak mrkvový i banánový sfouknu najednou :D
Vapadá to skvěle :) Všichni si mrkvový dort chválí, ale já ho nikdy neochutnala, už jsem zvědavá :)

4 I can I can | E-mail | Web | 4. listopadu 2017 v 9:10 | Reagovat

[3]: Je moc dobrý, chutná mi :) akorát toho cukru fakt doporučuji méně, jinak je to jak cucel :D

5 A. A. | Web | 4. listopadu 2017 v 10:39 | Reagovat

Třeba to někdy doma vyzkouším! :) Ale jíst to nebudu. :D

6 Blear Spirit😈😇 Blear Spirit😈😇 | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 12:52 | Reagovat

Mrkev nesnáším :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama